Proč na Vánoce jíme právě kapra?

Vánoční kapr je u nás tradičním pokrmem na Štědrý večer. Tento zvyk má dlouhou historii, která sahá až do středověku. Ryby byly tradičně symbolem křesťanství a postním jídlem, což vedlo k zakládání rybníků při klášterech.
První zmínky o jeho konzumaci na Vánoce pocházejí z roku 1252, kdy vlámský mnich Vilém z Rubruku jedl kapra na dvoře mongolského chána Möngkeho. V českých zemích se pojídání ryb o vánočních svátcích objevuje od 17. století, ale více se rozšířil až po První světové válce.
Tradičně se kapr připravoval na modro (vařený ve zředěném octě nebo bílém víně s kořenovou zeleninou) nebo na černo (ve sladké omáčce z povidel a perníku). po Druhé světové válce se stal nejoblíbenější úpravou smažený kapr v trojobalu, který se prodává s bramborovým salátem.

Dnes je kapr neodmyslitelnou součástí českých Vánoc a jeho prodej v adventním období je velmi populární. Přesto v některých rodinách dávají přednost například smaženým řízkům, nejčastěji kuřecím.

RECEPT

Kapr na modro

Ingredience:

  • 1 kapr (cca 1,5 kg)
  • 1 l vody
  • 200 ml octa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • citron

Postup:

  1. Příprava kapra: Kapra očistěte, vykucháte a nakrájejte na podkovy. Osolte a pokapejte citronovou šťávou. Nechte chvíli odležet.
  2. Příprava zeleniny: Cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Vaření: Do velkého hrnce nalijte vodu a ocet. Přidejte nakrájenou zeleninu, bobkové listy, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu.
  4. Vaření kapra: Do vroucího nálevu vložte připravené podkovy kapra. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud není kapr měkký.
  5. Podávání: Kapra na modro podávejte s vařenými bramborami nebo chlebem. Můžete ozdobit plátky citronu.

Dobrou chuť!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *