Vánoční kapr je u nás tradičním pokrmem na Štědrý večer. Tento zvyk má dlouhou historii, která sahá až do středověku. Ryby byly tradičně symbolem křesťanství a postním jídlem, což vedlo k zakládání rybníků při klášterech.
První zmínky o jeho konzumaci na Vánoce pocházejí z roku 1252, kdy vlámský mnich Vilém z Rubruku jedl kapra na dvoře mongolského chána Möngkeho. V českých zemích se pojídání ryb o vánočních svátcích objevuje od 17. století, ale více se rozšířil až po První světové válce.
Tradičně se kapr připravoval na modro (vařený ve zředěném octě nebo bílém víně s kořenovou zeleninou) nebo na černo (ve sladké omáčce z povidel a perníku). po Druhé světové válce se stal nejoblíbenější úpravou smažený kapr v trojobalu, který se prodává s bramborovým salátem.
Dnes je kapr neodmyslitelnou součástí českých Vánoc a jeho prodej v adventním období je velmi populární. Přesto v některých rodinách dávají přednost například smaženým řízkům, nejčastěji kuřecím.
RECEPT
Kapr na modro
Ingredience:
- 1 kapr (cca 1,5 kg)
- 1 l vody
- 200 ml octa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- citron
Postup:
- Příprava kapra: Kapra očistěte, vykucháte a nakrájejte na podkovy. Osolte a pokapejte citronovou šťávou. Nechte chvíli odležet.
- Příprava zeleniny: Cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Vaření: Do velkého hrnce nalijte vodu a ocet. Přidejte nakrájenou zeleninu, bobkové listy, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu.
- Vaření kapra: Do vroucího nálevu vložte připravené podkovy kapra. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud není kapr měkký.
- Podávání: Kapra na modro podávejte s vařenými bramborami nebo chlebem. Můžete ozdobit plátky citronu.
Dobrou chuť!